Carlos Sardá

Tak se to báťuškovi Putinovi povedlo

13. 02. 2015 12:22:36
Taktika tupého medvěda, který si hrubou silou vezme co chce se vyplatila. Putin chtěl Krym, tak si ho vzal. Celá ta středověká hrůza v jedné větě. Ale protože je Putin i dobrý stratég, klidně rozpoutal válečný konflikt na východě Ukrajiny, aby odvrátil pozornost světa. A povedlo se.

Samozřejmě musel vědět, že dřív nebo později bude muset dojít k jednáním u kulatých stolů. Původně se takových jednání účastnit nechtěl s argumentem, že přece Rusko se v onom konfliktu neangažuje, takže ani nemůže vyjednávat o jeho ukončení. Dnes si při mezinárodních summitech diktuje podmínky, za jakých se uráčí povolit ukončení bojů. K tomu nakonec jistě dojde za jakýchkoliv podmínek, protože Evropa dnes už není schopná hájit ani sebe ani své partnery vojenskou silou. Příliš mnoho byznysmenů, státníků a vlád má své zájmy právě třeba v Ruské federaci. Takže k uklidnění situace jistě dojde, ale Krym už zůstane Rusku a o to přece od začátku šlo. A že Putinovi choutky zaplatily stovky lidí životem a tisíce svými domovy a majetkem? No a? Copak Rusům někdy záleželo na životech lidí? „Nas mnogo“ jak říkal už oblíbený bolševický hrdina Stalin.

Když došlo k zabrání Krymu, fanatičtí rusofilové vykřikovali, že přece vždycky patřil Rusku, takže si Putin jen vzal zpátky, co bylo vlastně jeho. Aha, takže by klidně mohli Italové zaútočit na Francii a prakticky celou ji zabrat pro sebe, protože kdysi přece patřila skoro celá pod Řím. Neumím si představit ten povyk, kdyby si Američané stejným způsobem vzali například kus Mexika. To by se (nejen) rusofilové nejspíše poblinkali nenávistí.

No ale koho by zajímala Ukrajina a Ukrajinci, hlavně že jsme obětováním Krymu a východní části Ukrajiny zachovali mír pro zbytek „civilizované“ Evropy, že? Proč mi to připomíná zachránění evropského míru za cenu odevzdání velkých částí Československého území Hitlerovi? A jak dlouho to vydrželo?

Někteří velkopodnikatelé, kteří se bezhlavě orientovali se svým exportem pouze na Rusko si teď stěžují na sankce a na ztrátu výdělků a tedy nutnost propouštět. Škoda, že na blaho svých zaměstnanců nemysleli při sjednávání obchodů jen jedním směrem. Ono kdyby sem přijeli spřátelení Rusové a s blahem slintajícími komunisty tu začali vládnout, dost možná by přišli o víc než jen zisky, ale ve svých už bývalých továrnách by s velkou dávkou štěstí mohli tak maximálně rozvážet svačiny. A že to už dnes není možné? Třeba jste zaregistrovali výstavku věnovanou skvělému životu v KLDR organizovanou komunisty v jejich pražském sídle v ulici Politických vězňů (tahle brutální drzost s jejich adresou mě nepřestane zvedat ze židle). Schválně zkuste chtít udělat výstavu o tom, jak krásně se žilo v nacistickém Německu pod vládou NSDAP a SS a samozřejmě pod dohledem nejskvělejšího vůdce národa Adolfa. Nestačili byste ani rozsvítit a už by po vás šli policisté a soudy a vůbec všichni. Ba ani pes by od vás kůrku nevzal. Holt, zákony platí jen pro někoho...

Autor: Carlos Sardá | karma: 29.01 | přečteno: 1910 ×
Poslední články autora