Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

K10a34r38e88l 89S96a14r84d22a

28. 5. 2015 15:09

Ale no tak... zbytečně se zamotáváte. Vy píšete " ...lidmi, bez jejichž zásadního zásahu by pankrácká nacistická gilotina patrně "úřadovala" mnohem déle". Vy sám jste k tomuto došel jak? Nicméně, pokud si opravdu myslíte, že je přehnané tvrzení o čtyřicetileté okupaci a ničení země sovětskými vojáky, potom má opravdu každý z nás odlišný způsob interpretace dějin a k nějakému názorovému průniku mezi námi nemůže dojít. Přesto Vám neberu svobodu uctívat a bránit své východní přátele. Díky za diskuzi.

0 0
možnosti
JS

Já jsem napsal, cituji: "Je nesmyslné míchat dohromady pražské kýčovité vetešníky s lidmi, bez jejichž zásadního zásahu by pankrácká nacistická gilotina patrně úřadovala mnohem déle."

Vy jste na to reagoval takto, cituji: "Upřímně řečeno, kdyby si nacisté na konci války mysleli, že se dostanou do rukou Američanům, možná by gilotina už neúřadovala vůbec."

Pokud si za tím svým výrokem stojíte, měl byste ho umět náležitě vysvětlit. Chápu to tak, že to patrně nezvládnete.

Já svůj výrok obhájit dokážu. Spojenci, jejichž neoddělitelou součástí byla i Rudá armáda, ukončili úřadování nacistů v naší zemi. To jejich úřadování naprosto názorně reprezentovala tzv. pankrácká sekyrárna, tedy speciální místnost s obrovskou gilotinou, na níž bylo popraveno 1075 osob. Pochopitelně, že další neznámý počet osob byl popraven oběšením a dalšími jinými způsoby. Jen v průběhu tzv. heydrichiády (po atentátu na Heydricha) bylo během několika málo měsíců popraveno v Protektorátu přes pět tisíc osob.

Po osvobození v roce 1945 Rudá armáda z našeho území odešla. A v žádném případě u nás nebyli ruští vojáci přítomni v počtu nebo v akcích, které by bylo možné i při nejpřísnějším hodnocení označit za okupaci. To se změnilo až v roce 1968. Přesto ani v tomto případě nešlo o klasickou okupaci, protože Sovětská armáda (už ne Rudá) měla vlastní zásobování (například palivy), čehož obratně využívali mnozí naši kšeftaři (zejména s palivy). Tím rozhodně nechci podhodnocovat škody, které zde pobytem cizích armád (nejen sovětské) vznikly, jenže to pořád není 40 let – a za svůj vývoj po roce 1948 si můžeme především sami.

Nejde o to, aby pronikl můj a Váš názor. Ten může být zcela svobodně odlišný. Ale historie je složená z faktů, a s těmi by neměl manipulovat ani jeden z nás.

I já Vám děkuji za diskusi.

1 0
možnosti
JS

Ta samá otázka, kterou máte v titulku, by se dala položit ohledně smyslu tohoto Vašeho článku. Prohlásit o Rudé armádě, že "nás čtyřicet let ničila a okupovala" je mírně řečeno přehnané. Bylo by hluboce nemorální označovat sto dvacet tisíc rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa, za ničitele a okupanty. Zkuste to říci jejich kostem, které práchnivějí v nespočtu hromadných hrobů na našem území.

Je přece nesmyslné míchat dohromady pražské kýčovité vetešníky s lidmi, bez jejichž zásadního zásahu by pankrácká nacistická gilotina patrně "úřadovala" mnohem déle.

Naše národní hrdost by měla spočívat mimo jiné i v tom, abychom se nesmáli těm, kdo si zaslouží úctu (i když jejich jména nikdo nezná) a abychom nepřevraceli dějiny na ruby z pouhého šlendriánu, hlouposti nebo dokonce úmyslu.

0 0
možnosti
KS

K79a20r29e31l 36S45a70r31d85a

28. 5. 2015 12:44

Upřímně řečeno, kdyby si nacisté na konci války mysleli, že se dostanou do rukou Američanům, možná by gilotina už neúřadovala vůbec. Ale legenda o osvobozování Československa Rudou armádou je na delší povídání. Zabitým vojákům jsem neměl v úmyslu se smát, ale na druhou stranu, zkuste se zeptat na názor ohledně okupace a ničení třeba stovkám (ne-li tisícům) znásilněných žen ruskými vojáky, pozůstalým po zastřelených ať už na konci války nebo třeba v roce 1968, okradených apod. Každopádně snad nechcete tvrdit, že nešlo o okupační armádu, ne? Vám nevadí neustálá propagace bolševických reálií?

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1002x
Uprostřed krize středního věku se snažím pochopit svět kolem sebe.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky